Dziś mamy 30 grudnia 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:
12 sierpnia 2024

II etap Bitwy Regionów. Poznaliśmy zwycięzców finału

fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Bydgoszczy

fot. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Bydgoszczy

Podczas Miodowego Lata w Zarzeczewie, roztrzygnęliśmy II etap# Bitwy Regionów i tym samym poznaliśmy zwycięzców finału wojewódzkiego konkursu kulinarnego #BitwaRegionów w woj. kujawsko-pomorskim.

Komisja konkursowa obradowała w składzie: Tomasz Welter - ekspert kulinarny, Dorota Kalinowska - ekspert regionalny, Edyta Cieślak - przedstawiciel MRiRW oraz Michał von Ossowski - przedstawiciel KOWR.

I miejsce otrzymało KGW w Kruszynie za żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej na zapiekanych ziemniaczkach - nagroda 5.000.00 zł oraz reprezentowanie woj. kujawsko-pomorskiego na finale ogólnopolskim.

II miejsce Klub Gospodyń Wyjątkowych w Skrzynkach za zakręconego jelenia na kapuście z bulwą wyjątkową - nagroda 3.500.00 zł.

III miejsce zajęło KGW Brzozie za podwodną pokusę w lesie - nagroda 2.000.00 zł.

Laureaci miejsc I-III otrzymali nagrody rzeczowe ufundował Kujawsko-Pomorski Oddział Regionalny ARIMR, a także vouchery na warsztaty kulinarne ufundowane przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Wyróżnienia dla KGW o wartości 500 zł ufundował Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Materiał: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Bydgoszczy

Oceń artykuł: 47 48

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Sylwestrowa domówka w stylu premium. Idealne rozwiązanie

Sylwester w domu nie musi oznaczać pidżam i popcornu# (choć szanujemy ten vibe). To szansa, by zamienić swoje cztery kąty w najbardziej ekskluzywny klub w mieście – z tym, że selekcja gości jest ściśle kontrolowana (Twoja lista znajomych) i nie ma problemu z kolejką do baru! Dla osób ceniących jakość i komfort, sylwester w domowym wydaniu to idealne rozwiązanie, pozwalające na połączenie intymności z wyrafinowanymi wrażeniami estetycznymi.

(czytaj więcej)
0

Niebawem powitamy Nowy Rok. Jakie są zwyczaje sylwestrowe?

Sylwester nie jest zwyczajną nocą, więc spędzać go jak #każdej innej nie można. To czas, który warto przeżyć wyjątkowo, niecodziennie. Nie znaczy to oczywiście, że trzeba koniecznie iść na bal. Ale zawsze warto pamiętać o obyczajach związanych z tym świętem. Są bardzo barwne i ciekawe. Zarówno te nasze rodzime, jak i wszelkie inne kultywowane w różnych zakątkach świata.

(czytaj więcej)
0

Noc wigilijna jasna, to stodoła ciasna. Po wieczerzy obserwowano niebo

Na wsi popularne były w dzień wigilijny wróżby# związane z magią urodzaju. Szeroko rozpowszechnionym zwyczajem było kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Jeśli opłatek się przykleił do dna naczynia, oznaczało to urodzaj tej rośliny, z której przygotowana była potrawa. Domownicy każdej potrawy musieli spróbować, gdyż wierzono, że ilu potraw się nie spróbuje, tyle przyjemności omi­nie człowieka w ciągu następnego roku. Zjedzenie każdej z potraw miało z kolei zapewnić urodzaj da­nej rośliny w przyszłym roku.

(czytaj więcej)