Prowadził łódź mając prawie 3 promile. Grożą mu dwa lata
fot. pow.
Bydgoscy „wodniacy”, patrolując Zalew Koronowski, #zatrzymali nietrzeźwego sternika łodzi motorowej. Podczas kontroli wydmuchał prawie 3 promile. Odpowie za przestępstwo zagrożone karą do dwóch lat pozbawienia wolności.
W okresie letnim policyjni „wodniacy” swoją służbę skupiają głównie na tych akwenach, z których uroków korzystają amatorzy wypoczynku nad wodą. Niejednokrotnie łączą swoje siły z ratownikami WOPR i wspólnie dbają o bezpieczeństwo osób wypoczywających nad wodą.
W minioną sobotę (26.08.2023) policjanci ogniwa wodnego, patrolując Zalew Koronowski, otrzymali informację od ratowników WOPR-u, o tym, że po zalewie płynie łódź najprawdopodobniej z nietrzeźwym sternikiem. Już po kilku minutach zatrzymali opisywaną przez ratowników jednostkę pływającą. Było na niej dwóch mężczyzn. 57-letni sternik oraz jego 65-letni kolega. Policjanci podczas zatrzymania łodzi nie mieli żadnych wątpliwości, co do stanu nietrzeźwości mężczyzn. Pozostało im jedynie sprawdzić jaką zawartość alkoholu w organizmie ma jej kierowca. Na komisariacie w Koronowie okazało się, że sternik miał prawie trzy promile.
57-letni mieszkaniec gminy Koronowo odpowie za prowadzenie pojazdu mechanicznego w ruchu wodnym, znajdując się w stanie nietrzeźwości. Grozi mu do dwóch lat pozbawienia wolności oraz utrata uprawnień do kierowania.
Materiał: mł. asp. Krzysztof Bratz / Zespół Komunikacji Społecznej KMP w Bydgoszczy
Czytaj również
Dodaj komentarz
Korzystaj ze smaków lata i jesieni. Włącz do diety morele
Korzystaj z bogactwa barw i smaków jakie dają nam# lato i jesień. Codziennie do swojej diety włączaj kolorowe owoce i warzywa. Każdy kolor to inne składniki.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Pamiętaj o nawodnieniu organizmu. Kluczowe dla zdrowia i dobrej kondycji
Dlaczego wciąż przypominamy o piciu# wody?
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Ciekawy, w dniu 12-09-2023 22:51:39 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!