Dziś mamy 13 marca 2025, czwartek, imieniny obchodzą:
05 marca 2025

Borówkowa przyjemność. Przepis na mini torciki

fot. powierzone

fot. powierzone

Choć dni stają się coraz dłuższe, na #prawdziwą wiosnę musimy jeszcze chwilę poczekać. Dlatego warto umilić sobie ten czas deserem, który zachwyca smakiem i wyglądem. Mini torciki borówkowe to połączenie puszystego biszkoptu, owocowego wnętrza i aksamitnej pianki, zwieńczonej lustrzaną glazurą – efektowne i warte odrobiny kulinarnego wysiłku.

Ich doskonała konsystencja oraz wyjątkowa słodycz to zasługa cukru Diamant, który podkreśla naturalny smak składników i zapewnia idealną strukturę wypieku. To właśnie odpowiedni dobór cukru wpływa na puszystość biszkoptu, gładkość pianki i połysk glazury, sprawiając, że torciki są nie tylko smaczne, ale i piękne. Jeśli szukasz inspiracji, które wniosą odrobinę słodyczy do zimowych dni – ten przepis jest idealnym wyborem.

SKŁADNIKI:
Biszkoptowy spód:
• 2 jajka
• 50 g Cukru Drobnego Diamant
• 1 łyżka mleka
• 40 g mąki tortowej
• 15 g mąki migdałowej
• ¼ łyżeczki soli

Nadzienie borówkowe:
• 200 g borówek
• 4 łyżki Cukru Białego Diamant
• 3 łyżeczki soku z cytryny
• 1,5 łyżeczki żelatyny
• 2 łyżki wody

Pianka borówkowa:
• 3 łyżeczki żelatyny
• 75 g musu borówkowego
• 100 g serka mascarpone
• 50 g Cukru Pudru Diamant
• 180 g śmietany 30%

Glazura lustrzana:
• 3 łyżeczki żelatyny
• 100 g Cukru Białego Diamant
• 100 g syropu glukozowego
• 50 ml wody
• 80 g mleka skondensowanego
• 100 g białej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ubij żółtka z 3 łyżkami cukru Diamant, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj mleko, przesianą mąkę tortową i migdałową oraz sól, delikatnie mieszając. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostałą ilość cukru Diamant. Powoli łącz masy, delikatnie mieszając. Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20x30 cm), wyrównaj i piecz w 180°C przez około 10 minut, aż lekko się zarumieni. Ostudź i wytnij krążki o średnicy foremek.

Borówki przełóż do rondla, dodaj 2 łyżki cukru Diamant i 1,5 łyżeczki soku z cytryny. Pod-grzewaj na średnim ogniu, mieszając i lekko rozgniatając owoce, aż puszczą sok i zmiękną. Zmiksuj na gładki mus i podziel na dwie równe części.
W jednej części rozpuść wcześniej przygotowaną żelatynę (rozmieszaną w 2 łyżkach wody), dokładnie wymieszaj i przelej do małych silikonowych foremek. Wstaw do zamrażarki, aż całkowicie stężeje. Drugą część musu podgrzej, dodaj przygotowaną żelatynę (rozpuszczoną w 4 łyżkach wody) i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. W osobnej misce ubij śmietanę, stopniowo dodając Cukier Puder Diamant. Dodaj mascarpone i delikatnie połącz z musem borówkowym. Masę rozłóż do silikonowych foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Wciśnij zamrożone nadzienie, dopełnij resztą pianki i wyrównaj powierzchnię. Na wierzch dociśnij krążki biszkoptu. Wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny, aż masa całkowicie stężeje.

Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia. W rondlu podgrzej wodę z cukrem Diamant i syropem glukozowym, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę, mleko skondensowane oraz posiekaną białą czekoladę. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jeśli chcesz dodać kolor, wymieszaj niewielką ilość glazury z barwnikiem spożywczym i połącz z resztą. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia – glazura powinna być na tyle gęsta, by pokryć torciki równą warstwą. Zamrożone torciki wyjmij z foremek, umieść na kratce i polej glazurą. Odczekaj chwilę, aż nadmiar spłynie, a powierzchnia uzyska idealny połysk.

Więcej inspiracji na pyszne desery znajdziesz na www.diamant.pl/przepisy.

Materiał: Ewa Kawiecka

Oceń artykuł: 2 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Mama 4 plus. Od marca wzrost wysokości świadczenia

Na koniec 2024 roku w całym kraju# „matczyną emeryturę” z ZUS-u pobierało 59,6 tys. osób, a w województwie kujawsko-pomorskim – ponad 4,1 tys. Maksymalna wysokość tego świadczenia odpowiada gwarantowanej minimalnej kwocie emerytury, która od marca wynosi 1878,91 zł brutto

(czytaj więcej)
0

Z Bydgoszczy na Hel. Będzie wakacyjne połączenie kolejowe

W wakacyjnym rozkładzie jazdy znajdzie się bezpośredni #pociąg z Bydgoszczy na Hel. Skład, który od 19 czerwca będzie kursować codziennie przez całe wakacje, nie ma jeszcze nazwy. Obsługująca kurs spółka Arriva ogłasza konkurs na nazwę dla tego pociągu. Na propozycje czekamy do końca marca. Można wygrać bezpłatny przejazd dla całej rodziny. - Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie – mówi marszałek Piotr Całbecki. Parterem konkursu jest samorząd województwa.

(czytaj więcej)
0

Szkolenie sapera. Pola minowe oraz wysadzenie

W dniach 3-7 marca br. Centrum Szkolenia #Wojsk Obrony Terytorialnej zrealizowało ostatni etap szkolenia ukierunkowany dla nowych instruktorów w grupie inżynieryjno-saperskiej. W kursie udział wzięło kilkunastu żołnierzy z różnych Brygad Obrony Terytorialnej, którzy po jego zakończeniu powrócą do macierzystych jednostek gdzie będą odpowiadać za wyszkolenie kolejnych saperów.

(czytaj więcej)