Dziś mamy 2 stycznia 2025, czwartek, imieniny obchodzą:
30 maja 2022

Bezglutenowe musli. Pyszne i lekkie śniadanie na wiosenne poranki

fot. pow.

fot. pow.

Owsiane musli przygotowane z napojem roślinnym to# doskonała propozycja na lekkie i zdrowy posiłek. Poza dużą ilością płatków owsianych, musli zawiera kawałki suszonych truskawek, malin, żurawinę oraz rodzynki. Zdrowym dodatkiem jest również mielone, złote siemię lniane. Duża zawartość błonnika i węglowodanów złożonych sprawia, że musli jest jednym z najlepszych dodatków śniadaniowych.

Jeśli cierpimy na nietolerancję glutenu bądź jesteśmy chorzy na celiakię musimy zrezygnować ze spożywania tego alergenu. Z pomocą przychodzą bezglutenowe musli, których produkcja wiążę się ze specjalnym procesem izolacji i kontroli na każdym etapie produkcji. Sprawia on, że płatki owsiane pozostają bezglutenowe. W innym przypadku występuje możliwość skażenia glutenem, chociażby poprzez kontakt z innymi zbożami podczas produkcji.

Bezglutenowe musli z napojem roślinnym i owocami

Składniki:

• pół szklanki bezglutenowego musli z owocami (np. marki Ocelio)
• 200 ml napoju roślinnego lub mleka
• ulubione owoce, np. maliny, borówki, truskawki, kiwi
• opcjonalnie: jogurt, nasiona chia, miód

Przygotowanie:

1. Bezglutenowe musli wsyp do miseczki i zalej napojem roślinnym. Odstaw na 10 minut, aż płatki zmiękną lub zagotuj w rondelku jak zwykłą owsiankę.
2. Przygotowane musli podawaj ze świeżymi lub mrożonymi owocami.
3. Musli dla jeszcze lepszego smaku można podawać z nasionami chia i miodem.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 54 53

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Wystarczy kilka składników. Grzaniec doskonały na długie wieczory

Wraz z nadejściem zimowych, #mroźnych i długich wieczorów poszukujemy sposobów na rozgrzanie naszego ciała i poprawę humoru, np. odpoczywając pod ciepłym kocem, na miękkich poduszkach przy dobrej lekturze. Dodatkową przyjemnością jest kubek rozgrzewającego naparu lub grzańca w dłoni. Takie napoje są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Raptem kilka składników, które każdy ma w kuchni wystarczy, by wróciło nam lepsze samopoczucie.

(czytaj więcej)
0

System lokalizacji AML. Nowoczesne technologie służące ratowaniu życia

Rozpoczyna się tworzenie# systemu, który ułatwi służbom ratowniczym dotarcie do osób wzywających pomocy. Urząd Komunikacji Elektronicznej (UKE) podpisał umowę z Centrum Projektów Polska Cyfrowa (CPPC), aby wprowadzić nowoczesny system lokalizacji o nazwie AML (Advance Mobile Location). System tworzony we współpracy z Ministerstwem Cyfryzacji, pomoże szybciej i dokładniej znaleźć osoby w potrzebie. Na realizację projektu przeznaczone zostanie prawie 33 miliony złotych. Jego pełne uruchomienie przewidziane jest w 2027 roku.

(czytaj więcej)
0

Noc wigilijna jasna, to stodoła ciasna. Po wieczerzy obserwowano niebo

Na wsi popularne były w dzień wigilijny wróżby# związane z magią urodzaju. Szeroko rozpowszechnionym zwyczajem było kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Jeśli opłatek się przykleił do dna naczynia, oznaczało to urodzaj tej rośliny, z której przygotowana była potrawa. Domownicy każdej potrawy musieli spróbować, gdyż wierzono, że ilu potraw się nie spróbuje, tyle przyjemności omi­nie człowieka w ciągu następnego roku. Zjedzenie każdej z potraw miało z kolei zapewnić urodzaj da­nej rośliny w przyszłym roku.

(czytaj więcej)