Co jeść na diecie przeciwzapalnej Sprawdź

fot. powierzone
Borykasz się z częstymi stanami zapalnymi w# organizmie? Zazwyczaj przyczynami są cukrzyca, otyłość czy też choroby serca i autoimmunologiczne. Dzięki odpowiedniej diecie możesz zapobiegać rozwojowi stanów zapalnych, a także ograniczyć ich skutki. Kluczowe jest jednak to, abyś wybierał odpowiednie produkty spożywcze. Dowiedz się, co jeść na diecie przeciwzapalnej, aby wesprzeć swój organizm w walce ze stanami zapalnymi.
Na czym polega dieta przeciwzapalna?
W diecie przeciwzapalnej najważniejsze jest to, abyś wybierał odpowiednie produkty, a przy tym ograniczał spożywanie artykułów spożywczych, które nasilają procesy zapalne. Najlepiej, jeśli postawisz na naturalne produkty bogate w antyoksydanty, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz błonnik. Zrezygnuj za to z jedzenia wysoka przetworzonej żywności. Dzięki temu ograniczysz ryzyko występowania przewlekłych stanów zapalnych w organizmie, które są spowodowane przez stres, niezdrową dietę i siedzący tryb życia.
Co jeść na diecie przeciwzapalnej?
Zastanawiasz się, jak prawidłowo skomponować dietę przeciwzapalną? Kluczowe znaczenie ma ograniczenie spożycia produktów, które działają prozapalnie. Na samym początku możesz mieć trudności z prawidłowym skomponowaniem posiłków, więc pomocny może być catering dietetyczny, który jest dostępny w różnych miastach w niemal całej Polsce, np.:
-
w Bydgoszczy – https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/bydgoszcz/,
-
w Toruniu – https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/torun/,
-
w Inowrocławiu – https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/inowroclaw/.
Chcesz dowiedzieć się, co jeść na diecie przeciwzapalnej, aby poprawić kondycję swojego organizmu? Włącz do diety poniższe składniki.
Warzywa i owoce
Podstawą diety przeciwzapalnej są warzywa i owoce, ponieważ stanowią doskonałe źródło antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki. Tym samym zmniejszają stany zapalne. Sięgaj przede wszystkim po warzywa i owoce, które mają ciemniejsze kolory – to prosty sposób na wybór odpowiednich produktów. Świetnie sprawdzają się:
-
owoce jagodowe – są bogate w polifenole; np. borówki, maliny, jeżyny i truskawki;
-
zielonolistne warzywa – to źródło flawonoidów, a także witamin A, C i E; np. szpinak, rukola, brokuły, jarmuż;
-
pomidory – mają silne działanie przeciwzapalne, są bogate w likopen;
-
marchew – zawiera beta-karoten, który zmniejsza stan zapalny.
Tłuszcze omega-3
Kolejnym niezbędnym składnikiem diety przeciwzapalnej są tłuszcze omega-3. Warto je włączyć do codziennej diety, ponieważ pomagają w zmniejszeniu poziomu prozapalnych substancji w organizmie – szczególnie dotyczy to cytokiny i prostaglandyny. Dobrymi źródłami tłuszczu omega-3 są:
-
tłuste ryby – bogate w kwasy EPA i DHA, np. łosoś, makrela i pstrąg;
-
nasiona i orzechy – np. siemię lniane, nasiona chia i orzechy włoskie.
Zioła i przyprawy
Warto korzystać z ziół i przypraw nie tylko po to, aby urozmaicić smak potraw, ale również, by skorzystać z ich właściwości prozdrowotnych. Tym bardziej że wiele z nich wspomaga walkę ze stanami zapalnymi np.:
-
kurkuma – zawiera kurkuminę, która ma silne działanie przeciwzapalne;
-
imbir – wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie;
-
czosnek – to naturalny antybiotyk, ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Czytaj również
Dodaj komentarz
Renta socjalna. Ile wynosi i kto może ją otrzymać?

Renta socjalna to świadczenie, które nie jest uzależnione# ani od stażu pracy, ani od pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Aby jednak móc ją otrzymać, należy spełnić określone warunki. Od marca jej wysokość wzrosła do 1878,91 zł brutto.
(czytaj więcej)Wypłata świadczeń z ZUS. Coraz częściej wpływa na konto

Klienci coraz częściej decydują się na przekazywanie świadczeń# długoterminowych z ZUS, takich jak emerytura, renta czy nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, na swoje konto bankowe. Spośród około 8,8 mln osób, którym ZUS co miesiąc wypłaca świadczenia emerytalno-rentowe 7 mln otrzymuje te środki w formie przelewu na konto w banku. W lutym br. wskaźnik ubankowienia w kraju wyniósł 79,9 proc., a w regionie 81,5 proc.
(czytaj więcej)Pamiętaj o nawodnieniu organizmu. Kluczowe dla zdrowia i dobrej kondycji

Dlaczego wciąż przypominamy o piciu# wody?
(czytaj więcej)To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?

Po raz pierwszy od wielu lat #odnotowano w Polsce przypadki zachorowania na błonicę. Błonica jest chorobą zakaźną szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną wywoływaną przez bakterie maczugowca błonicy. Choroba przenoszona jest drogą kropelkowo-powietrzną lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami albo przedmiotami osobistymi osoby chorej lub nosiciela. Głównym źródłem zakażenia jest człowiek. Okres wylęgania może wynosić od 1 do 7 (10) dni. Wybrane szczepy bakterii produkują toksynę błoniczą, która ma potencjał uszkodzenia mięśnia sercowego, mózgu czy nerek.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!