Bez niego nie ma świąt. Wigilijny barszcz w kilku odsłonach

fot. InfoWire.pl
Barszcz ma w sobie coś, na co czeka się z utęsknieniem przez# cały rok. Według wielu smakoszy nie istnieje lepszy sposób na rozpoczęcie tradycyjnej kolacji wigilijnej niż solidna porcja czerwonego barszczu z uszkami.
Jeśli jednak macie ochotę, by nieco odmienić swoje klasyczne menu, zapoznajcie się z sugestiami szefa kuchni Knorr. Może się okazać, że niewielka zmiana w recepturze przyniesie znakomite rezultaty. W sprawdzonych przepisach nie zawsze trzeba wprowadzać diametralne zmiany. Drobne modyfikacje z jednej strony pozwolą trzymać się tradycji, a z drugiej sprawią, że świąteczny posiłek będzie niezapomniany.
Co warto wiedzieć na temat barszczu?
Barszcz jest obecny w polskiej tradycji kulinarnej od wieków. Zajadali się nim zarówno prości ludzie, jak i królowie. Podobno nawet Władysław Warneńczyk był jego wiernym wielbicielem. Nie da się jednak ukryć, że przez setki lat przepisy na barszcz ulegały licznym modyfikacjom i zupa, którą zajadamy się dzisiaj, nie przypomina pierwowzoru dania z liści i łodyg barszczu zwyczajnego. Obecnie podstawą barszczu są ugotowane buraki i bulion warzywny. Niektórzy szefowie kuchni dodają także wywar z suszonych grzybów. W kultowej wersji na wigilię serwuje się go z uszkami. Chcecie upewnić się, że wiecie, jak przyrządzić najlepszy barszcz czerwony? Skorzystajcie z przepisu szefa kuchni Knorr na świąteczny barszcz z majerankiem. Jego aromat od razu przywołuje najlepsze skojarzenia z Bożym Narodzeniem.
Świąteczny barszcz z majerankiem
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 buraki
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 opakowanie Barszczu czerwonego Knorr
- 200 g uszek
- 1 jabłko
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Obierz i zetrzyj na tarce buraki, a następnie wymieszaj je z cukrem. Odstaw na 10 minut.
- Przygotuj warzywny bulion. Wrzuć do niego rozgniecione ząbki czosnku, buraki oraz kawałki jabłka. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
- Opakowanie Barszczu czerwonego Knorr połącz z wodą i wlej do przyrządzonej zupy z buraków.
- Wszystko dopraw majerankiem i odstaw barszcz do momentu, aż smaki się ze sobą połączą. Przed podaniem odcedź świąteczny barszcz i serwuj w towarzystwie uszek.
Nieoczywiste dodatki do barszczu
Podstawa zupy jest zazwyczaj taka sama, jednak każdy kucharz lubi dodać coś od siebie. Istnieje wiele różnych produktów, którymi można urozmaicić smak potrawy i mowa jest tu nie tylko o uszkach. Uwzględnienie w recepturze zalewy z ogórków kiszonych sprawia, że barszcz nabiera bardzo przyjemny kwaskowaty posmak. Natomiast za sprawą kilku suszonych śliwek zyskuje słodką nutę, która zamienia go w przystawkę jeszcze bardziej intrygującą. Co powiecie na dodatek miodu? Produkt ten pasuje nie tylko do bożonarodzeniowego piernika! Sprawdźcie barszcz czerwony z ziemniaczaną gwiazdką, by przekonać się, że takie kombinacje wychodzą pierwszorzędnie.
Barszcz czerwony z ziemniaczaną gwiazdką
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 opakowanie Barszczu czerwonego Knorr
- kilka ugotowanych ziemniaków
- 1 cytryna
- 60 g suszonych śliwek
- 2 sztuki Goździków z Indonezji Knorr
- 1 łyżka miodu
- szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr do smaku
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
- Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Zagotuj litr wody. Następnie dodaj do niej goździki, śliwki i skórkę z cytryny. Gotuj wszystko około 5 minut.
- Odcedź wywar, połącz go z łyżką miodu oraz mocno podgrzej. Śliwki pokrój w paski.
- Zawartość opakowania Barszczu Czerwonego Knorr wsyp do wywaru i dodaj śliwki. Całość dopraw do smaku czarnym pieprzem.
- Z ugotowanych ziemniaków wytnij kształt gwiazdki. W tym celu możesz posłużyć się foremką do pierników. Gwiazdkę połóż na górze zupy.
Z czym zestawić barszcz?
Uszka to wybór oczywisty. Tak samo zresztą, jak pierogi. By pasowały do postnej wigilijnej zupy, wypełniane są farszem z kapusty i grzybów. Biorąc pod uwagę, że podczas świąt konsumpcja takich smakołyków liczona jest w ilościach hurtowych, warto postawić na urozmaicenie – zwłaszcza podczas kolejnych uroczystych dni, kiedy spotykamy się przy stole w licznym gronie rodziny i przyjaciół. Macie już trochę dość mącznych dodatków do barszczu? Podajcie go z kulebiakiem. Nadal będzie tradycyjnie i pysznie! Świetnie pasują również paszteciki albo paluchy z ciasta francuskiego. Drożdżowym bułeczkom i krokietom też raczej nikt nie odmówi. Jak widać, z uniwersalnym barszczem wigilijnym wyczarować można naprawdę magiczne święta.
Materiał: InfoWire.pl
Czytaj również
Dodaj komentarz
Renta socjalna. Ile wynosi i kto może ją otrzymać?

Renta socjalna to świadczenie, które nie jest uzależnione# ani od stażu pracy, ani od pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Aby jednak móc ją otrzymać, należy spełnić określone warunki. Od marca jej wysokość wzrosła do 1878,91 zł brutto.
(czytaj więcej)Wypłata świadczeń z ZUS. Coraz częściej wpływa na konto

Klienci coraz częściej decydują się na przekazywanie świadczeń# długoterminowych z ZUS, takich jak emerytura, renta czy nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, na swoje konto bankowe. Spośród około 8,8 mln osób, którym ZUS co miesiąc wypłaca świadczenia emerytalno-rentowe 7 mln otrzymuje te środki w formie przelewu na konto w banku. W lutym br. wskaźnik ubankowienia w kraju wyniósł 79,9 proc., a w regionie 81,5 proc.
(czytaj więcej)Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie. Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.
(czytaj więcej)To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?

Po raz pierwszy od wielu lat #odnotowano w Polsce przypadki zachorowania na błonicę. Błonica jest chorobą zakaźną szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną wywoływaną przez bakterie maczugowca błonicy. Choroba przenoszona jest drogą kropelkowo-powietrzną lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami albo przedmiotami osobistymi osoby chorej lub nosiciela. Głównym źródłem zakażenia jest człowiek. Okres wylęgania może wynosić od 1 do 7 (10) dni. Wybrane szczepy bakterii produkują toksynę błoniczą, która ma potencjał uszkodzenia mięśnia sercowego, mózgu czy nerek.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!