Złap chwilę dla siebie! Dlaczego nie warto rezygnować ze śniadania?

fot. pow.
Wiecznie zimna kawa – brzmi znajomo? To niestety standardowe# śniadanie niejednej mamy. Najwyższy czas z tym skończyć! Tylko zdrowa i szczęśliwa mama jest w stanie zapewnić beztroskie i radosne dzieciństwo swoim pociechom. Ale zacznijmy od początku, tzn. pierwszego posiłku w ciągu dnia. Potem pójdzie już z górki.
Każda matka jest superbohaterką. Lawiruje między rodziną a pracą zawodową, próbując dać z siebie wszystko, by zaspokoić potrzeby innych. A co z jej potrzebami? Są gdzieś na końcu listy codziennych zadań. Skąd zatem czerpie energię do życia? No właśnie...
Dlaczego nie warto rezygnować ze śniadania?
Śniadanie uważane jest przez wielu specjalistów od odżywiania za najważniejszy posiłek dnia. Odpowiednio zbilansowane może dostarczyć nam wszelkich niezbędnych składników odżywczych, które zapewnią nam siłę, dobry humor, bystrość umysłu i niewyczerpane pokłady cierpliwości. Brzmi idealnie? Nic prostszego.
– Zdrowe śniadanie to śniadanie właściwie zbilansowane. Jednym z jego najważniejszych makroskładników jest białko, które syci na długo i dodatkowo przyspiesza nasz metabolizm. Białko wyzwala także hormony, które ograniczają apetyt oraz skutecznie stabilizuje poziom cukru we krwi. – zauważa Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki – Nabiał jest jednym z najbardziej wartościowych źródeł białka, dlatego śmiało możemy opierać nasze śniadania na dobrej jakości jajkach, serach oraz jogurtach. – dodaje.
Wiele kobiet próbuje wrócić do wagi z czasów, zanim zostały mamami. Aby to osiągnąć, często rezygnują z niektórych posiłków. Tymczasem, wbrew pozorom, to właśnie jedzenie ułatwia nam proces odchudzania. Odżywcze śniadanie zapobiegnie podjadaniu w ciągu dnia. Naukowcy odkryli, że duża ilość białka jedzona na początku dnia, zmniejsza ilość wysyłanych do mózgu sygnałów odpowiedzialnych za potrzebę „jedzenia w nagrodę”. Śniadanie pełne białka może zatem skutecznie poprawić nie tylko wydolność naszego ciała, ale także stan naszego samopoczucia.
Sery – cenne źródło białka
Bardzo dobrym źródłem białka są sery. Zawierają one wszystkie składniki wpływające pozytywnie na nasze kości. Wapń przeciwdziała występowaniu osteoporozy, a magnez wzmacnia nasze mięśnie i wspiera układ odpornościowy. Chroni także nasze zęby przed próchnicą, a dzięki obecności kwasu linolowego, pomaga chronić przed nowotworami. Niektóre gatunki żółtego sera zawierają dodatkowe składniki, m.in. selen, który chroni organizm przed wirusami i jest silnym przeciwutleniaczem. Pamiętajmy jednak, że sery są z reguły wysokokaloryczne, dlatego powinny stanowić jedynie dodatek do warzyw i pełnowartościowych węglowodanów.
Dobre śniadanie powinno dostarczyć nam od 20 do 30 procent wszystkich kalorii, jakie zamierzamy przyjąć w ciągu dnia, czyli od 300 do 500 kcal. Ważne, by pierwszy posiłek jeść dopiero w momencie, w którym pojawi się pierwszy głód, ale jeszcze zanim pochłonie nas wir codziennych obowiązków.
Co jeść na śniadanie, by utrzymać energię przez cały dzień?
Jedząc wartościowe i syte śniadanie, pozwalamy utrzymać nasze ciało w najlepszej formie. Regularne posiłki zapewniają nam właściwa przemianę materii oraz chronią nas przed chorobami przewlekłymi – nadciśnieniem, otyłością i cukrzycą. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, powinniśmy spożywać minimum 4 posiłki, zachowując przy tym około 4-godzinne przerwy.
Wszystkie mamy, które myślą, że rezygnując ze śniadań troszczą się o swoją figurę, musimy niemiło rozczarować. Aby przyspieszyć tempo przemiany materii, które zwolniło na czas snu, powinniśmy zjeść pełnowartościowy posiłek do dwóch godzin po przebudzeniu. Ponadto okazuje się, że rezygnując ze śniadania, często dokładamy sobie dodatkowych kalorii w ramach pozostałych posiłków, których nie jesteśmy w stanie strawić i przetworzyć na energię tak szybko, jak ma to miejsce w pierwszej połowie dnia.
Będąc mamą łatwo zapomnieć o sobie, gdy przez cały czas towarzyszy nam ktoś, kto domaga się ciągłej uwagi i natychmiastowego spełniania potrzeb. I nie ważne, ile lat mają nasze dzieci, rano zawsze brakuje nam czasu, a najszybszym rozwiązaniem jest zwykle kawa i miska płatków z zimnym mlekiem. I nie ma w tym nic złego, pod warunkiem, że ten „rytuał” nie towarzyszy nam codziennie. Jesteśmy tym, co jemy, zadbajmy więc o to, by codziennie nasz talerz ze śniadaniem był inny, bogaty i inspirujący.
Jak szybko i prosto wyczarować pożywne śniadanie dla siebie i całej rodziny?
Z okazji Dnia Matki, zróbmy sobie prezent i zaserwujmy śniadanie, które ucieszy każdą komórkę naszego ciała. Niech będzie zdrowe, kolorowe i apetyczne. Niech zachęci nas do działania i doda energii na cały aktywny dzień.
Idealne śniadanie składa się z porządnej dawki złożonych węglowodanów, pełnowartościowego białka oraz solidnej porcji warzyw i owoców. – Aby zamknąć to w jednym posiłku, warto sięgnąć np. po pełnoziarnistą tortillę z kilkoma plastrami sera Aldamer, kawałkami kurczaka, jajkiem i aromatycznym sosem ziołowym. – podpowiada Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki. Gdy dorzucimy do niej parę liści sałaty i kilka plasterków ulubionych warzyw, a całość popijemy świeżym sokiem owocowym, uzyskamy śniadanie godne Super Mamy. A przecież każda mama właśnie taka jest!
Tortilla z serem Aldamer, kurczakiem, jajkiem i sosem avocado
Składniki:
- 6 szt. placków tortilli
- 200g ser aldamer MSM Mońki
- 200g kurczaka
- 100g mix sałat
- 100g pomidor koktajlowy
- 1 szt. cebula czerwona
- 200g papryki zielonej
- 150g ogórka
- 6 szt. jajek
Sos:
- 2szt. avocado
- 1szt. papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- Kilka listków mięty i natki pietruszki
- Sól, pieprz do maku
- Sok z 1szt. limonki
Wykonanie:
Jajka ugotować i obrać. Ser zetrzeć na tarce (np. Ariete). Składniki sosu zblendować na gładką masę, doprawić solą, pieprzem. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i usmażyć na pergaminie bez tłuszczu. Filety po usmażeniu pokroić na paski.
Placek tortilli posmarować sosem, następnie położyć w kolejności: kurczaka, ser, warzywa pokrojone w paski, sałatę, jajko podzielone na ćwiartki i przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Zwinąć ciasno. Rozgrzać grill. Tortille ułożyć na gorący grill zapiekając ok 2-3 minut z każdej strony. Zgrillowane tortille podawać z sosem z avocado i jogurtem.
Materiał: Karolina Cempel - Zespół Prasowy Commplace
Czytaj również
- To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?
- Szkolenie sapera. Pola minowe oraz wysadzenie
- Szkolenia w warunkach zimowych. Trenowali nie tylko techniki ewakuacji
- 10. edycja dyktanda za nami. Poznaliśmy mistrzów ortografii
- Walentynki. Idealny moment, by zakochać się w zupełnie nowych smakach
Dodaj komentarz
Renta socjalna. Ile wynosi i kto może ją otrzymać?

Renta socjalna to świadczenie, które nie jest uzależnione# ani od stażu pracy, ani od pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Aby jednak móc ją otrzymać, należy spełnić określone warunki. Od marca jej wysokość wzrosła do 1878,91 zł brutto.
(czytaj więcej)Wypłata świadczeń z ZUS. Coraz częściej wpływa na konto

Klienci coraz częściej decydują się na przekazywanie świadczeń# długoterminowych z ZUS, takich jak emerytura, renta czy nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, na swoje konto bankowe. Spośród około 8,8 mln osób, którym ZUS co miesiąc wypłaca świadczenia emerytalno-rentowe 7 mln otrzymuje te środki w formie przelewu na konto w banku. W lutym br. wskaźnik ubankowienia w kraju wyniósł 79,9 proc., a w regionie 81,5 proc.
(czytaj więcej)Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie. Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.
(czytaj więcej)To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?

Po raz pierwszy od wielu lat #odnotowano w Polsce przypadki zachorowania na błonicę. Błonica jest chorobą zakaźną szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną wywoływaną przez bakterie maczugowca błonicy. Choroba przenoszona jest drogą kropelkowo-powietrzną lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami albo przedmiotami osobistymi osoby chorej lub nosiciela. Głównym źródłem zakażenia jest człowiek. Okres wylęgania może wynosić od 1 do 7 (10) dni. Wybrane szczepy bakterii produkują toksynę błoniczą, która ma potencjał uszkodzenia mięśnia sercowego, mózgu czy nerek.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!