"Żywność to wartość". Konkurs dla dzieci i młodzieży

fot. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Świadomości o #Marnowaniu Żywności. W związku z tym minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski zaprasza uczniów szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych do udziału w konkursie pt. Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!
Zadaniem konkursowym dla młodszych uczniów szkół podstawowych jest stworzenie plakatu, dla starszych uczniów szkół podstawowych – wykonanie karty do książki kucharskiej, a dla uczniów szkół ponadpodstawowych – filmu. Na prace uczniów czekamy do 30 listopada 2024 r.
Zadanie konkursowe – szkoły podstawowe klasy I-IV
Zadaniem konkursowym dla uczniów szkół podstawowych klas I-IV jest stworzenie plakatu, który pomoże promować ideę niemarnowania żywności.
Zadanie konkursowe – szkoły podstawowe klasy V-VIII
Zadaniem konkursowym dla uczniów z klas V-VIII jest wykonanie karty do książki kucharskiej, który pomoże promować ideę niemarnowania żywności.
Zadanie konkursowe – szkoły ponadpodstawowe
Uczniowie szkół ponadpodstawowych mają za zadanie nagrać film trwający do 60 sekund, który pomoże promować ideę niemarnowania żywności.
Jak się zgłosić?
Prace – plakaty, karty do książki kucharskiej i filmy – przyjmujemy do 30 listopada 2024 r. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 6 stycznia 2025 r.
Szczegółowe informacje potrzebne do zgłoszenia, a także regulaminy konkursu, znajdują na stronie internetowej MRiRW.
Problem marnowania żywności
Z danych ONZ wynika, że marnujemy 1/3 żywności, którą wyprodukujemy. Tymczasem aby wyprodukować jedzenie, zużywa się mnóstwo pracy, energii i zasobów, takich jak woda. A niezjedzona żywność gdy trafia na śmietnik, rozkłada się emitując gazy cieplarniane.
Najwięcej żywności marnujemy my, konsumenci – aż 60 proc. W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności, której część wciąż nadaje się do wykorzystania.
Warto to zmienić i sprawić, by działania na ograniczania marnowania żywności stało się naturalnym nawykiem.
Dlatego zachęcamy uczniów do wzięcia udziału w konkursie i stworzenia plakatu, karty do książki kucharskiej lub filmu, które będą promować niemarnowanie żywności!
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Czytaj również
- Wojewódzki Konkurs Genealogiczny. Uroczyste rozstrzygnięcie
- Projekt z ZUS dla uczniów. Ogłoszono konkurs plastyczny
- "Moje Miasto, Moja Gmina w Unii Europejskiej”. Konkurs plastyczny
- Konkurs "Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025". Sprawdź szczegóły
- X edycja konkursu "Mój ojciec – dobrze być razem”! Sprawdź szczegóły
Dodaj komentarz
Renta socjalna. Ile wynosi i kto może ją otrzymać?

Renta socjalna to świadczenie, które nie jest uzależnione# ani od stażu pracy, ani od pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Aby jednak móc ją otrzymać, należy spełnić określone warunki. Od marca jej wysokość wzrosła do 1878,91 zł brutto.
(czytaj więcej)Wypłata świadczeń z ZUS. Coraz częściej wpływa na konto

Klienci coraz częściej decydują się na przekazywanie świadczeń# długoterminowych z ZUS, takich jak emerytura, renta czy nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, na swoje konto bankowe. Spośród około 8,8 mln osób, którym ZUS co miesiąc wypłaca świadczenia emerytalno-rentowe 7 mln otrzymuje te środki w formie przelewu na konto w banku. W lutym br. wskaźnik ubankowienia w kraju wyniósł 79,9 proc., a w regionie 81,5 proc.
(czytaj więcej)Pamiętaj o nawodnieniu organizmu. Kluczowe dla zdrowia i dobrej kondycji

Dlaczego wciąż przypominamy o piciu# wody?
(czytaj więcej)To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?

Po raz pierwszy od wielu lat #odnotowano w Polsce przypadki zachorowania na błonicę. Błonica jest chorobą zakaźną szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną wywoływaną przez bakterie maczugowca błonicy. Choroba przenoszona jest drogą kropelkowo-powietrzną lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami albo przedmiotami osobistymi osoby chorej lub nosiciela. Głównym źródłem zakażenia jest człowiek. Okres wylęgania może wynosić od 1 do 7 (10) dni. Wybrane szczepy bakterii produkują toksynę błoniczą, która ma potencjał uszkodzenia mięśnia sercowego, mózgu czy nerek.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!